Tort z mascarpone, budyniem i dżemem

Ewelina
11.02.2014 19:16
Tort z mascarpone, budyniem i dżemem

Przepis

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek, osobno żółtka i białka

180g cukru

3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego

1 łyżeczka soku z cytryny

120g mąki pszennej tortowej

100g mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Środek:

500ml mleka

1 łyżka cukru

1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

3 łyżeczki żelatyny

250g serka mascarpone

1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego

180-200g dżemu malinowego, najlepiej domowej roboty

Wierzch i boki:

2 szklanki cukru pudru

250g miękkiego masła

1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego

2,5 łyżki mleka w temperaturze pokojowej

różowy barwnik spożywczy

żelki do dekoracji

Biszkopt:

1. Żółtka utrzeć z cukrem i 3 łyżkami ciepłej wody na puszystą masę. Dodać aromat, wymieszać.

2. Białko ubić z 1 łyżeczką soku z cytryny na sztywną pianę.

3. Na żółtka przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko wymieszać. Dodać ubite białko i bardzo delikatnie i krótko wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

Środek:

6. Ugotować budyń z 500ml mleka i 1 łyżką cukru, zdjąć z ognia.

7. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać do budyniu i dokładnie wymieszać. Dodać aromat, wymieszać. Budyń odstawić do ostygnięcia.

8. Do wystygniętego budyniu dodać serek mascarpone i wymieszać łyżką na gładki krem. Jeśli krem będzie bardzo lejący odstawić go w chłodne miejsce, aby trochę zgęstniał.

9. Biszkopt przekroić w poziomie na 3 części. Jeden krążek włożyć z powrotem do tortownicy i zacisnąć obręcz. Posmarować go 4-5 łyżkami dżemu, wlać połowę kremu budyniowego. Drugi krążek posmarować dżemem i położyć go na kremie budyniowym w tortownicy. Wlać resztę kremu budyniowego i przykryć go 3 krążkiem (trzeciego krążka już nie smarujemy dżemem). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, aż krem stężeje.

Wierzch i boki:

10. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego cukier puder. Następnie dodać aromat, mleko i wymieszać przez chwilę mikserem. Odłożyć 1/3 kremu, do reszty dodać odrobinę barwnika spożywczego i wymieszać (powinniśmy uzyskać pastelowy różowy kolor).

11. Ciasto wyjąć z lodówki, delikatnie zdjąć obręcz tortownicy (wcześniej nożem oddzielić ciasto od obręczy). Tort posmarować (boki i wierzch) pierwszą cienką warstwą maślanego, różowego kremu, odstawić na 10 minut. Następnie ciasto posmarować drugą warstwą różowego kremu wyrównując wierzch i boki.

12. Do odłożonego kremu dodać trochę więcej barwinka spożywczego niż wcześniej do maślanej masy, uzyskamy intensywniejszy kolor. Następnie przełożyć go do szprycy i tort ozdobić rozetkami, można również zrobić napis.

13. Tort ozdobić żelkami i przechowywać go w chłodnym miejscu.

Udanych wypieków:)