Kolejny przepis w Twojej ulubionej kolekcji wypieków na Święta 2 1/3 szklanki mąki 150 g masła 2 jajka 3 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy) 1/2 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka sody 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g masła 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 4 łyżki mleka 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mleka 2 opakowania cukru waniliowego 8 łyżek kaszy manny 3 łyżki cukru pudru 200 g masła cukier puder Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy masło, miód, cukier i sodę oraz całość zagniatamy. Blaty pieczemy oddzielnie w temp. 180 st. przez około 15 min. Mąkę, proszek do pieczenia i masło zagniatamy tak, aby powstało nam ciasto przypominające kruszonkę. Na wrzące mleko wsypujemy kaszę manną, mieszamy i gotujemy około 2 min. oraz pozostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy grysik. Ciasto najlepiej wstawić w chłodne miejsce na całą noc, aż blaty miodowe trochę zmiękną. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia na około 30 minut. Znakomite połączenie miodowych blatów, ciasta orzechowego oraz masy grysikowej, czyli pyszne i proste w przygotowaniu ciasto.