Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym

Małgorzata
Przekąski
21.11.2016 11:59
Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym

Składniki ciasto 250 g mąki 1 jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru ekstrakt waniliowy szczypta soli 120 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka octu 1 łyżki spirytusu nadzienie 250 g białego sera 3-4 łyżki pure z dyni ekstrakt waniliowy ok. 1 łyżka cukru pudu dodatkowo foremki do rurek foremka w kształcie koła o śr. minimum 7 cm białko olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Przy wyjmowaniu rurek, musimy uważać aby nie poparzył nas gorący olej. 6. Biały ser, pure z dyni miksujemy lub ugniatamy widelcem. 3. Brzegi kółka powinny na siebie nachodzić, smarujemy je dodatkowo białkiem aby podczas smażenia faworki zachowały kształt. 2. Wałkujemy na grubość 1 mm i wycinamy kółka. Masa nie powinna być za rzadka, bo będzie wypływała w ciasta. Foremkę do rurek owijamy jednym kawałkiem ciasta w najcieńszym końcu. Wystarczy napełnić ciasto ulubionym farszem aby nasze ulubione chrusty zyskały całkiem nowego smaku. Boki możemy obtoczyć w cukrowych groszkach, startej czekoladzie lub mielonych orzechach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2016/11/21/faworki-z-nadzieniem-serowo-dyniowym/