Faworki nadziewane pastą z soczewicy

Małgorzata
Przekąski
21.11.2016 11:54
Faworki nadziewane pastą z soczewicy

Składniki ciasto 250 g mąki 1 jajko 2 żółtka szczypta soli 120 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka octu 1 łyżka spirytusu pasta 1 szkl czerwonej soczewicy 2 szkl wody 1 łyżka kukurydzy sól pieprz papryka ostra w proszku 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka siemienia lnianego bazylia dodatkowo foremki do rurek foremka w kształcie koła o śr. minimum 7 cm białko olej do smażenia 1. 2. Każdą rurkę owijamy w najcieńszym miejscu jednym okrągłym kawałkiem ciasta tak, aby brzegi nachodziły na siebie. 5. Gotujemy w 2 szklanki wody, na wrzącą wsypujemy soczewicę i przykrywamy. 3. Garnek, w którym będziemy smażyć faworki powinien mieć średnicę długości metalowej rurki. 4. Smażymy w lekko rozgrzanym oleju na złoty kolor. Możemy obtoczyć brzegi w siemieniu lnianym, sezamie lub mielonych orzechach. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto lub wyrabiamy robotem. Faworki w wersji wytrawnej i do tego faszerowane?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2016/11/20/faworki-nadziewane-pasta-z-soczewicy/