Jeżeli się odchudzasz lub po prostu chcesz dostarczyć organizmowi więcej błonnika to zacznij przygotowywać sobie proste posiłki.
Na śniadanie warto zjeść otręby z jogurtem naturalnym. W 100 g otrębów pszennych znajduje się 43 g błonnika, a także magnez który doda Ci sił.
Jeżeli owoce to jeżyny! Jeżyny jak na owoce mają bardzo dużo błonnika bo aż 7,6 g w 100 g.
Zawierają także witaminę C i witaminy z grupy B. Świetnie smakują same, a także z jogurtem.
Do obiadu zamiast ziemniaków podaj kaszę gryczaną. W 100 g zawiera 5,9 g błonnika.
Ten rodzaj kaszy nie zakwasza organizmu! Zawiera dużo witamin i innych wartości odżywczych.
Jeżeli lubisz fasolę to zdecyduj się na białą. W 100 g zawiera 15 g błonnika, a także fosfor, magnez, żelazo, wapń i potas.
Chcesz coś przekąsić w pracy? Wybierz suszone daktyle! Są zdrowym źródłem energii i zawierają 8,7 g błonnika w 100 g produktu.