Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 średnie liście kapusty 2 średnie ziemniaki około 100 g kaszy pęczak (może być również jęczmienna) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie około 6 ziarenek czarnego pieprzu opcjonalnie łodyga lubczyku 2-3 łyżki śmietany 18% sól Kurczaka zalewamy około 2 – 2,5 litrami zimnej wody i gotujemy na średnim ogniu. Oczywiście z przepisem na tą zupę jest jak z przepisem na rosół, co dom to trochę inny przepis 🙂 Nie wiem jakie jest Wasze danie na chorobę, ale kiedy ja jestem chora to krupnik jest jedyną rzeczą na którą mam ochotę. Kiedy zupa jest już gotowa, odstawiamy ją z ognia, wyciągamy z niej pietruszkę, seler i kapustę (nie będą nam potrzebne). Całość zasypujemy kaszą, doprawiamy solą i gotujemy na średnim ogniu przez kolejne 30 minut, aż pokrojone warzywa i kasza będą miękkie. Do gotującego się wywaru dorzucamy obraną pietruszkę, seler, liście kapusty, pokrojone marchewki i ziemniaki. Wyciągamy kurczaka, obieramy go z kości, a mięso kroimy w kosteczkę i dorzucamy do zupy. Krupnik to jedna z tych zup, do których chętnie sięgam w zimnie dni.