Metrowiec to ciasto mojego dzieciństwa jest wilgotne i nie za słodkie, w którym kromki jasnego i ciemnego biszkopta są przekładane masą budyniową i dżemem porzeczkowym 8 jajek 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli margaryna + bułka tarta do przygotowania formy 2 łyżki kakao 700 ml mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 200 g masła 50 g masła 2 łyżki mleka 5 łyżek cukru 4 łyżki kakao 500 ml dżemu porzeczkowego wiórki kokosowe Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Kromki biszkopta smarujemy masą budyniową i dżemem porzeczkowy oraz łączymy je na przemian: raz jasne, a raz ciemne ciasto (najlepiej zrobić dwa ciasta, ponieważ całość wychodzi bardzo długa i ciężko je przechowywać). 1 szklankę mleka mieszamy z budyniami i mąką ziemniaczaną oraz wlewamy do pozostałego mleka gotującego się z cukrem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Następnie cały czas mieszając dodajemy kolejno olej, wodę gazowaną i proszek do pieczenia z mąką. Ciasto z kakao przelewamy do drugiej blaszki.