Przepis
Składniki na pastę migdałową:
1 1/2 szklanki migdałów bez skorki
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
szczypta soli
Zmielić migdały partiami w malakserze, wymieszać z cukrem pudrem i resztą składników. Całość wyrobić na gładką, twardawa masę. Schłodzić dobrze w lodowce, masa musi być zimna przed kolejna obróbką. Niewykorzystane resztki świetnie przechowują się w zamrażalniku.
Składniki na marcepan:
225g pasty migdałowej
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1/3 szklanki maki
1 łyżka mleka
po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
1 łyżeczka olejku migdałowego
Pastę migdałowa rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
Smacznego:-)