Jabłecznik z marcepanem

Krzysztof
06.01.2015 10:46
Jabłecznik z marcepanem

Przepis

Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:

200g miękkiego niesolonego masła

200g drobnego cukru do wypieków

3 łyżki soku z cytryny

4 duże jajka

300g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kg jabłek

Warstwa marcepanowa:

1 duże jajko

2 łyżki drobnego cukru

100g marcepanu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka mielonego cynamonu

Dodatkowo:

płatki migdałowe do posypania

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania ciasta.

Masło i cukier utrzyj z sokiem z cytryny, aż masa stanie się puszysta i jasna. Dodawaj po jednym jajka, ucierając dokładnie po dodaniu każdego kolejnego. Gdy składniki połączą się, wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszaj do masy.

Ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wyrównaj.

Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Ułóż je ciasno na cieście.

Na koniec przygotuj masę marcepanową. Marcepan utrzyj z żółtkiem oraz dwiema łyżkami cukru, aż wszystko dobrze się połączy.

W drugiej misce ubij białko z mąką ziemniaczaną oraz cynamonem. Dodaj trochę ubitej piany do masy marcepanowej i zmiksuj dokładnie. Następnie dodaj resztę i wymieszaj delikatnie szpatułką.

Masę marcepanową wylej na jabłka ułożone na cieście i posyp wszystko obficie płatkami migdałowymi.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto pozostaw przez kilka minut w blaszce, po czym wyjmij ostrożnie i przełóż na kratkę do wystudzenia.

Smacznego :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną