Przepis
Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:
200g miękkiego niesolonego masła
200g drobnego cukru do wypieków
3 łyżki soku z cytryny
4 duże jajka
300g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
Warstwa marcepanowa:
1 duże jajko
2 łyżki drobnego cukru
100g marcepanu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Dodatkowo:
płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
Zacznij od przygotowania ciasta.
Masło i cukier utrzyj z sokiem z cytryny, aż masa stanie się puszysta i jasna. Dodawaj po jednym jajka, ucierając dokładnie po dodaniu każdego kolejnego. Gdy składniki połączą się, wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszaj do masy.
Ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wyrównaj.
Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w ósemki. Ułóż je ciasno na cieście.
Na koniec przygotuj masę marcepanową. Marcepan utrzyj z żółtkiem oraz dwiema łyżkami cukru, aż wszystko dobrze się połączy.
W drugiej misce ubij białko z mąką ziemniaczaną oraz cynamonem. Dodaj trochę ubitej piany do masy marcepanowej i zmiksuj dokładnie. Następnie dodaj resztę i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Masę marcepanową wylej na jabłka ułożone na cieście i posyp wszystko obficie płatkami migdałowymi.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 40 – 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostaw przez kilka minut w blaszce, po czym wyjmij ostrożnie i przełóż na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :)