Cebularze - genialne bułeczki z cebulą

Przekąski
09.11.2016 17:09
Cebularze - genialne bułeczki z cebulą

konfitura z cebuli – cebula marynowana Przygotowanie: ok 3,5 h, oraz czas studzenia Ilość porcji: ok 10 bułeczek SKŁADNIKI ZACZYN: – 10 g drożdży – 100 ml wody – 100 g mąki pszennej typ 750 SKŁADNIKI CIASTO: – 400 g mąki pszennej typ 750 – 200 ml letniej wody – 1 łyżeczka soli MASA CEBULOWA: – 2 cebule – 1 łyżka oleju – gałązka świeżego rozmarynu – sól i pieprz Przygotowanie: W miseczce wymieszajcie składniki zaczynu i odstawcie w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Tak przygotowane bułeczki kładźcie od razu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (po 5 na jednej blasze w sporych odstępach). Tak przygotowane ciasto przełóżcie do miseczki, tą przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na ok 2h. Przed upłynięciem tego czasu pokrójcie cebulę w piórka. Do przygotowanych wgłębień dodajcie cebulę a następnie odstawcie przygotowane bułeczki na ok 30 min aby jeszcze wyrosły. Jeśli lubicie dania z cebulą, koniecznie zajrzyjcie do przepisów na: – Tradycyjnie robi się je dodatkiem maku, ale możecie z niego zrezygnować (z pewnością nie nawbija się wtedy w zęby 🙂 ). Wymieszajcie wszystko a następnie zagniećcie na oprószonej mąką stolnicy aż powstanie jednolita masa, która odkleja się od dłoni. Zeszklijcie ją na oleju pod koniec dodając rozmaryn (same listki, możecie je jeszcze odrobinę przesiekać jeśli są duże).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://nietylkopasta.pl/cebularze/