Cukinia to neutralne w smaku warzywo, więc jej obecność jest praktycznie niewyczuwalna - za to nadaje ciastu wilgotności i zdrowotności, a to przecież ogromny plus! Najlepiej smakuje podane na ciepło, w dwóch wersjach do wyboru: z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi (jak na zdjęciach) z twarożkiem grani na wierzchu i plasterkami banana Obie wypróbowane! czubata łyżka oleju kokosowego i rzepakowego 2 czubate łyżki naturalnego kakao 2 szczypty chilli Przygotowanie: Cukinię przycinamy na końcach i trzemy na tarce o małych oczkach. ;) Składniki: 150 g mąki kukurydzianej 100 g płatków jaglanych 1 średniej wielkości cukinia 2 małe banany 120 g cukru trzcinowego 3 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 Czekoladowe ciasto z cukinią Genialne, bezglutenowe ciasto z cukinią w roli głównej. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. W oddzielnej misce mieszamy suche składniki, tj. : mąkę, płatki, sodę i kakao. W drugim naczyniu ucieramy jajka z cukrem. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Banany obieramy i miksujemy na gładkie puree.