Kefir kokosowy jest bardzo prosty w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko kilku łatwo dostępnych składników. Warto poświęcić odrobinę czasu na jego przygotowanie, ponieważ jest to wyjątkowo zdrowy napój. Co daje picie kefiru kokosowego?
-dodaje energii
-jest doskonałym źródłem elektrolitów
-doskonale nawilża
-zapobiega napadom apetytu
-łagodzi objawy PMS
-jest probiotykiem
-przyspiesza metabolizm
-wzmacnia odporność
Jak go przygotować?
Składniki:
szklanka mleka kokosowego
2 łyżeczki grzybka tybetańskiego (kefirowego)
2 łyżeczki inuliny
gaza
szklanka
Grzybka tybetańskiego przełóż do szklanki i zalej mlekiem kokosowym (dokładnie wstrząśnij przed otwarciem). Przykryj szklankę gazą i zabezpiecz gumką recepturką. Po 24 godzinach otwórz i wymieszaj drewnianą łyżką. Przecedź przez plastikowe sitko (nigdy metalowe) i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.