Ciasto pijak z galaretką

Ewelina
Ciasta
31.10.2016 13:03
Ciasto pijak z galaretką

Składniki: - Biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek cukru - 4 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - Blat kokosowo-makowy: - 7 białek - 250 g cukru - 300 g wiórek kokosowych - 150 g maku - Krem budyniowy: - 700 ml mleka - 5 łyżek cukru - 1 łyżka cukru z wanilią - 3 żółtka - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 300 g masła - Dodatkowo: - marmolada wieloowocowa - 1 galaretka cytrynowa - 24 szt biszkopty okrągłe - spirytus lub wódka Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować masę i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Warstwy ciasta: biszkopt z wierzchu nasączony spirytusem lub wódką, cienko posmarować marmoladą, 3/4 kremu budyniowego, blat kokosowo -makowy, 1/4 kremu budyniowego, biszkopty nasączone w spirytusie lub wódce, tężejąca galaretka. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Gdy białka będą sztywne, gładkie i lśniące wsypać kokos wymieszany z makiem i wymieszać na jednolitą masę. Krem budyniowy: Z mleka odlać szklankę mleka resztę zagotować z cukrami. Ciasto jest wysokie na około 8 centymetrów więc musi być blacha z wysokim brzegiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2016/10/ciasto-pijak-z-galaretka.html?spref=fb