składniki: 500 g cieciorki ok 2,5 l wody 400 g wędzonego boczku 300 g dobrej wiejskiej cienkiej kiełbasy 1 duża cebula 1 słoiczek przecieru pomidorowego (ok 300-350 ml) 2-3 łyżki majeranku 3 listki laurowe 2 łyżki mąki sól Cieciorkę należy wcześniej namoczyć, trzeba ją zalać wodą i odstawić na kilka godzin u mnie stoi przez noc. Następnie cieciorkę osączyć z wody w której się moczyła i przełożyć do garnka. Skórkę oraz chudszą część boczku wrzucić do garnka z gotującą cieciorką. Gdy tłuszczyk z boczku się wytopi wrzucić pokrojoną kiełbasę i cebulę. Gdy cieciorka będzie już miękka wyłowić skórkę z boczku. Dodać przecier pomidorowy i zasmażkę z patelni, jeśli płyny bardzo odparowały dolać też nieco wody.