Polecam szczególnie teraz – w sezonie na paprykę. 200g kaszy gryczanej niepalonej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 150g pieczarek 150g pieczarek 1 mała czerwona cebula 1 mała cukinia 200 ml passaty pomidorowej (przecieru) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Sól Pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek (lub olej) Dobrej jakości ser feta lub ser typu bałkańskiego– ilość wg uznania, ja dałam ok 120g Przygotowanie: - Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Dzisiejsza propozycja to jedna z jej wariacji, a w dodatku to jeden z moich ulubionych bezmięsnych obiadów do pracy, który możecie zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. - Papryki pokroić w grubą kostkę, cebulę i pieczarki w półtalarki, a cukinię w półplastry. Tak przygotowany mix przełożyć do pojemnika od lunchboxa lub na talerz i wymieszać z fetą pokrojoną w kostkę. Ja zdecydowanie wolę go w pierwszej wersji – wtedy feta delikatnie się rozpuszcza nadając całemu daniu ciekawego charakteru. W zasadzie nie ma tygodnia, aby nie gościły u mnie pod różnymi postaciami.