Gotowe batoniki możecie, tak jak ja, oblać gorzką czekoladą lub pozostawić w formie masy, wtedy jest z nimi jeszcze mniej pracy – dosłownie 5 minut! Gotowe batoniki możecie, tak jak ja, oblać gorzką czekoladą lub pozostawić w formie masy, wtedy jest z nimi jeszcze mniej pracy – dosłownie 5 minut! - Erytrytol zmielić na puder np. w młynku do kawy lub w blenderze z odpowiednimi końcówkami. - Zblendowane migdały i erytrytol przełożyć do miski, dodać olejek migdałowy oraz wodę. Bez większych trudności przygotujecie go w domu, gdyż nie jest ani pracochłonny, ani nie nie wymaga specjalnych umiejętności. Płatki migdałowe zblendować na mąkę (uważać, aby za długo nie blendować, aby nie powstało masło migdałowe). Smak domowej wersji bije na głowę jej sklepowe odpowiedniki, przede wszystkim nie zawiera w sobie żadnych sztucznych dodatków. Rada: Zamiast batoników taką gotową masę możecie wykorzystać do innych wypieków, wtedy nie oblewajcie jej czekoladą. Masa marcepanowa: 30-50g erytrytolu Radix-bis (zależy jak słodko lubicie, można zastąpić ksylitolem ewentualnie cukrem) 20 ml wody 1/2 łyżeczki olejku/ekstraktu migdałowego - Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, opcjonalnie dodać odrobinę oleju (wtedy łatwiej oblewa się polewą).