Składniki podane są na jedno awokado, ale można masło przygotować z większej ilości, wystarczy tylko odpowiednio zwiększyć proporcje pozostałych składników: 1 dojrzałe awokado, sok z 1/2 cytryny, ząbek czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz. Masło z awokado bardzo dobrze komponuje się z pomidorami, serem feta oraz z innymi sezonowymi dodatkami typu rzodkiewka, szczypiorek, ogórek. [kkstarratings] Określenie masło z awokado jest trochę mylące, bo w jego składzie nie ma tradycyjnego masła i bardzo dobrze, bo to tradycyjne to aż ponad 700 kcal w 100 g. Z dalszej części artykułu dowiesz się jakie właściwości odżywcze ma awokado i jak zrobić masło z awokado. Gotowe masło z awokado należy przełożyć do plastikowego pojemnika z przykrywką i trzymać w lodówce. To właśnie dlatego awokado polecane jest szczególnie osobom z problemami sercowymi oraz z nadciśnieniem. Masło z awokado to bardzo dobry dodatek do kanapek, jest bardzo dobrą alternatywą dla tradycyjnego masła. Właściwości odżywcze awokado Awokado to jeden z najbardziej kalorycznych owoców. Zawiera witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, ponadto wapń, sód, magnez, żelazo, fosfor oraz przede wszystkim potas w dużej ilości. Od razu należy dodać sok z cytryny, ponieważ awokado, podobnie jak jabłka, szybko ciemnieje. Kupując awokado należy wybierać owoce dojrzałe, miękkie, z lśniącą skórką. Z tego powodu można jeść awokado nawet podczas diety odchudzającej.