Piernik staropolski

Małgorzata
Boże Narodzenie
24.10.2016 14:11
Piernik staropolski

polecam użyć domowej przyprawy do piernika Uwagi dodatkowe - do piernika można użyć dowolnych, ulubionych bakalii lub zupełnie je pominąć - surowe, dojrzewające ciasto możemy przechowywać w zimnej piwnicy lub z lodówce - dojrzewające ciasto można przechowywać w chłodnym miejscu do 6 miesięcy - piernik można przełożyć również masą marcepanową Porcje: 12 Składniki - 500 g mąki pszennej - 250 g miodu prawdziwego - 220 g cukru - 125 ml mleka 3,2% - 125 g masła - 2 jajka - 40 g przyprawy do piernika * - 1½ łyżeczki sody - ⅓ łyżeczki soli Po tym czasie ciasto owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. - Dojrzałe ciasto wałkujemy na blaty o grubość 0,5 cm i wymiarach foremki w jakiej będzie pieczony piernik, delikatnie podsypując mąką. - Ciasto przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Dodatkowo - 50 g orzechów włoskich - 50 g rodzynek - powidła śliwkowe Przygotowanie - Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sodę, przyprawę do piernika i sól. Piernik tradycyjnie robię tak, jak robiła go moja mama - z najlepszego przepisu na świecie. Piernik staropolski, to tradycyjne świąteczne ciasto, niezwykle aromatyczne, pyszne , uważane za jedno z najzdrowszych ciast. - Gotowe, zimne blaty owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 dni, aż piernik zmięknie. Bo z piernikiem jest jak z winem - im starszy tym lepszy. To twarde ciemnobrązowe ciasto z dużą ilością miodu i korzennymi przyprawami: cynamonem, kardamonem, goździkami, anyżem i imbirem. Przestudzone masło łączymy z mąką, dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Będę również bardzo wdzięczna, jeśli polubisz moją stronę na facebooku – każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/piernik-staropolski/