Składniki ciasto ( tortownica 24 cm) 3 szk mąki 250 g margaryny 2 żółta surowe 2 żółtka ugotowane 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl cukru 2 łyżki śmietany 18 % szczypta soli nadzienie 1 kg dyni bez skórki 600 g gruszek ok. 150 g brązowego cukru 1 cukier waniliowy 1-2 łyżeczki cynamonu sok z cytryny 1. 3. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i chowamy do lodówki na godzinę. 4. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne. 2. Dodajemy posiekaną lub startą na tarce zimną margarynę, żółtka i śmietanę. 9. Resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozsypujemy równomiernie po powierzchni. 5. Ścieramy na tarce razem z dynią. Nikt nie zorientował się, że w tej szarlotce nie ma ani grama jabłek.