1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka cząbru szczypta chili 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki imbiru pieprz, sól 1 op. makaronu razowego oliwa do smażenia natka pietruszki liść laurowy, kminek Wykonanie: Cieciorkę myjemy i zalewamy wrzątkiem na 15 min. Składniki: 1 szklanka cieciorki 2 cebule 2 marchewki 4-5 łodyg selera naciowego ok. 300 g dyni (ważona ze skórką) krojone pomidory w puszce 1 szklanka bulionu (może być z kostki) Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Następnego dnia cieciorkę gotujemy do miękka w tej wodzie, w której się moczyła. Dodajemy pomidory w puszce i przyprawiamy słodką papryką mieloną, cukrem, papryką chili, curry oraz imbirem. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Dla mnie idealnie komponuje się z makaronem razowym, ale można go podać także z ziemniakami lub kaszą - jak kto lubi... Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Po 15 min. cieciorkę odcedzamy i zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe i kminek.