Focaccia na bazie ziemniaków.

Mateusz
Przekąski
19.01.2016 8:11
Focaccia na bazie ziemniaków.

Składniki: -> Puree ziemniaczane z 2 ziemniaków -> 2 szklanki mąki -> 1 ½ łyżeczki soli -> 2 łyżki oliwy z oliwek -> 50g żywych drożdży -> 1 łyżeczka cukru -> ¾ szklanki ciepłej wody -> 400g pomidorków koktajlowych -> Bazylia Wykonanie: Całość rozpoczynamy od przygotowania ziemniaków, które obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy placek jest już gotowy a masa swobodnie odchodzi ponownie przekładamy do miski, nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Gdy placek jest już gotowy a masa swobodnie odchodzi ponownie przekładamy do miski, nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Pieczemy około 40 minut w nagrzanym do 220C piekarniku. w osolonej wodzie. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę z oliwek wraz z ziemniakami. Po tym czasie dodajemy mąkę, sól oraz oliwę z oliwek wraz z ziemniakami. Ciepłą ( lecz nie gorącą wodę!) przelewamy do miski, dodajemy cukier oraz drożdże, które dokładnie mieszamy. Ciepłą ( lecz nie gorącą wodę!) przelewamy do miski, dodajemy cukier oraz drożdże, które dokładnie mieszamy. Mieszanina musi stać około 10 minut w ciepłym miejscu. Mieszanina musi stać około 10 minut w ciepłym miejscu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.jedzzdrowozyjzdrowofb.blogspot.com/2016/01/foccacia-na-bazie-ziemniakow.html