Ciasteczka francuskie z białym serem

Ewelina
Desery
17.10.2016 18:52
Ciasteczka francuskie z białym serem
  • Czas gotowania: 12 min

Składniki

 

  • ciasto francuskie
  • 250 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • jagody
  • cukier trzcinowy

 

Przepis

Do wysokiego naczynia dodajemy twaróg, żółtka, cukier waniliowy, sok z cytryny oraz cukier.

Zdjęcie Ciasteczka francuskie z białym serem #1

Zdjęcie Ciasteczka francuskie z białym serem #2

Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Zdjęcie Ciasteczka francuskie z białym serem #3 Otwieramy nasze ciasto a następnie wykładamy na blat. Ciasto nacinamy tak, aby powstało 6 równych kawałków.

Zdjęcie Ciasteczka francuskie z białym serem #4Każdy z kawałków nacinamy wewnątrz wzdłuż krawędzi zostawiając ostęp około 1,5 centymetra. Zewnętrzne warstwy przekładamy między sobą, aby uformować kształt naszego ciasteczka.

Zdjęcie Ciasteczka francuskie z białym serem #5

Zdjęcie Ciasteczka francuskie z białym serem #6

Zdjęcie Ciasteczka francuskie z białym serem #7Tak postępujemy w przypadku każdego ciasteczka. Na tak przygotowane ciasteczka z ciasta francuskiego nakładamy masę serową, posypujemy jagodami lub innymi owocami. Możemy przygotować również wersję bez owoców.Zdjęcie Ciasteczka francuskie z białym serem #8

Zdjęcie Ciasteczka francuskie z białym serem #9

Tak przygotowane ciasteczka smarujemy jajkiem a następnie posypujemy cukrem trzcinowym.

Zdjęcie Ciasteczka francuskie z białym serem #10 Ciasteczka pieczemy przed 12 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie Ciasteczka francuskie z białym serem #11 Smacznego!