- Czas gotowania: 12 min
Składniki
- ciasto francuskie
- 250 g twarogu
- 2 żółtka
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżeczki cukru
- jagody
- cukier trzcinowy
Przepis
Do wysokiego naczynia dodajemy twaróg, żółtka, cukier waniliowy, sok z cytryny oraz cukier.
Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Otwieramy nasze ciasto a następnie wykładamy na blat. Ciasto nacinamy tak, aby powstało 6 równych kawałków.
Każdy z kawałków nacinamy wewnątrz wzdłuż krawędzi zostawiając ostęp około 1,5 centymetra. Zewnętrzne warstwy przekładamy między sobą, aby uformować kształt naszego ciasteczka.
Tak postępujemy w przypadku każdego ciasteczka. Na tak przygotowane ciasteczka z ciasta francuskiego nakładamy masę serową, posypujemy jagodami lub innymi owocami. Możemy przygotować również wersję bez owoców.
Tak przygotowane ciasteczka smarujemy jajkiem a następnie posypujemy cukrem trzcinowym.
Ciasteczka pieczemy przed 12 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!