zupa pho z kurczakiem – makaron pikantny z polędwiczką TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego – pojedyncza nieduża pierś z kurczaka – 400 ml wody – 1 papryczka chilli – 2 cm korzenia imbiru – 1 łyżka pasty tom yum – 6 liści kafiru (limonki kafir) – 1 łodyga trawy cytrynowej lub łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej – 1 łyżka soku z limonki – pół zielonej papryki – 2 łyżki sosu rybnego – świeża kolendra do podania PRZYGOTOWANIE: 🙂 Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy i podobne dania: – tajska zupa z krewetkami – kwaśnica – ryż smażony z kurczakiem – Następnie do garnka dodajcie pokruszone w dłoniach liście kafiru (jeśli mają twarde rdzenie wyrzućcie je), drobno posiekaną papryczkę chilli, starty razem ze skórką na tarce imbir, drobno posiekaną trawę cytrynową lub tą w wersji sproszkowanej. Kiedy zupa zacznie się gotować dodajcie pokrojonego w cienkie plasterki kurczaka, gotujcie 3-4 minuty do czasu kiedy kurczak stanie się biały. Jeśli jeszcze mało znacie te smaki i tak spróbujcie, jestem pewna że jeśli pikantne dania są Waszymi ulubionymi, to zupa bardzo przypadnie Wam do gustu. Po 2 minutach dodajcie sos rybny i sok z limonki.