Ciasto na pizze – ekspresowe, najlepsze, bez wyrastania!

Helka
Przepisy
16.10.2016 16:37
Ciasto na pizze – ekspresowe, najlepsze, bez wyrastania!

– Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 500 lub 00) pół łyżeczki cukru pół łyżeczka soli 2 łyżki oleju pół szklanki mleka 25g świeżych drożdży odrobina oliwy z oliwek do wypędzlowania ciasta kaszka manna do podsypania ciasta Składniki na pizzy ze zdjęcia to: sos pomidorowy, cebula, mozzarella, zielone oliwki, żółte pomidorki cherry, parmezan. Następnie posmarować je sosem, ułożyć ser i pozostałe składniki (ser powinien być zaraz po sosie, a przed resztą składników, by ciasto nie nasiąknęło wodą puszczaną przez pozostałe składniki – ser będzie pełnił warstwę izolacyjną). Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, wyrabia się je bardzo szybko i wykonanie całej pizzy wraz z pokrojeniem składników i upieczeniem pizzy zajmuje niecałe 30 minut! Następnie wysypać na blat kaszkę manną, obtoczyć w niej ciasto i wyrabiać przez chwilę (ok. 2-3 minuty) aż przestanie się kleić. Wstawiamy ciasto na pizze do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut (w zależności od mocy piekarnika) Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! Ponownie blat oprószyć kaszką manną i okrężnymi ruchami uformować z każdego kawałka ciasta okrągłą pizzę (można również ciasto wyłożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia). – ciasto jest idealnie upieczone, gdy brzegi pizzy się zarumienią, a spód będzie chrupiący.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2016/10/16/ciasto-na-pizze-szybkie-najlepsze-bez-wyrastania/