Karpatka

Monika
Ciasta
15.10.2016 21:15
Karpatka

Każda znajdzie dla siebie coś interesującego. składniki: ciasto 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 4 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 1 l mleka 6 czubatych łyżek mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki domowego cukru waniliowego 200 g miękkiego masła Do garnka wlać wodę dodać masło i zagotować. W przepisie podałam przepis na domowy krem ale często też wykorzystuję krem z torebki (wersję gotowaną bo jest też wersja na szybko do ubijania). Następnie blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 30-40 minut aż ciasto się ładnie przyrumieni, funkcja góra-dół. Często je robię ale jakoś jeszcze do tej pory nie pojawiło się na blogu bo tak szybko znika, że nie miałam jak zrobić zdjęcia. Gdy mleko z cukrami się zagotuje wlać mleko wymieszane z mąkami i ugotować budyń. Następnie dodać mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i energicznie wymieszać aby składniki dokładnie się połączyły. Ciasto przełożyć na blaszki i rozprowadzić równomiernie za pomocą zwilżonej łyżki. Gdy masa wystygnie dodać całe jajka oraz proszek do pieczenia i wszystko zmiksować aby powstało jednolite ciasto. Na ciasto wyłożyć krem i ładnie wyrównać. Jeśli do piekarnika nie wchodzą dwie blaszki to każde ciasto pieczemy osobno.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2016/10/karpatka.html