Porcje Czas przygotowania 1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 2 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 45-55 minut 190 ºC Składniki Składniki na ciasto 360 g mąki 50 g cukru pudru 150 g zimnego masła 50 g zimnej margaryny 2 łyżki zimnej wody Wypełnienie ciasta 500 g śliwek 300 g ananasa z puszki 50 g suszonej żurawiny 2 łyżki mąki kukurydzianej * Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm Sposób przygotowania Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Koniecznie kliknij na przepis i dowiedz się więcej! Kruche ciasto ze śliwkami, ananasem i żurawiną Print Recipe Porcje Czas przygotowania 1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 2 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 45-55 minut 190 ºC Porcje Czas przygotowania 1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 2 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 45-55 minut 190 ºC Kruche ciasto ze śliwkami, ananasem i żurawiną Print Recipe Porcje Czas przygotowania 1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 2 godziny Czas gotowania Czas oczekiwania 45-55 minut 190 ºC Pozostałą część ciasta rozwałkować na grubość 3 mm i podzielić na wąskie paski, z których należy utworzyć przeplatankę na wierzchu ciasta. Gdy kawałki tłuszczu będą miały wielkość około 1 cm x 1 cm należy zagnieść ciasto dłońmi jedynie do połączenia. Ciasto piec przez około 45-55 minut, do uzyskania złotego koloru w temperaturze 190 ºC. Jesień w pełni, a więc jest to odpowiedni czas na jesienne ciasto. Pozostałe informacje *to właśnie mąka kukurydziana jest tym niezrównanym pomocnikiem w walce z podmoczeniem ciasta. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schodzić przez co najmniej 30 minut. 2/3 ciasta rozwałkować na grubość około 3 mm. W przypadku gdyby ciasto było zbyt suche, dodać odrobinę zimnej wody.