Bardzo prosta w przygotowaniu, tania i smaczna zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kiełbasą Wymiary formy: 21x25 cm Składniki: 350 g makaronu rurki (około 3/4 opakowania) 1 laska kiełbasy 500 g pieczarek 1 duża cebula 250 g sera żółtego 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 1/2 szklanki wody 1 mały pomidor sól i pieprz oregano olej Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Następnie makaron przysypujemy garścią sera żółtego oraz zalewamy koncentratem rozmieszanym z wodą i oregano (lub zmiksowanymi pomidorami, albo pomidorami z puszki), tak aby podczas zapiekania makaron skleił się ze sobą. Układamy dwie warstwy makaronu jeden obok drugiego (jak na zdjęciu, staramy się, aby był równo i szczelnie ułożony, dla uzyskania po rozkrojeniu zapiekanki ładnego efektu wizualnego). Całość przysypujemy resztą sera, a na wierzch układamy dla ozdoby kilka plasterków pieczarek i pokrojonego pomidora.