Curry z dyni i soczewicy

Kamila
Obiad
28.09.2016 21:05
Curry z dyni i soczewicy

Nasiona soczewicy stanowią składnik diety o wysokiej wartości odżywczej: za sprawą wysokiej zawartości białka , mogą być stosowane jako alternatywa dla mięsa, , mogą być stosowane jako alternatywa dla mięsa, są bogatym źródłem magnezu i folianów , przyczyniając się więc m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, , przyczyniając się więc m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, dzięki zawartości rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego pomagają w redukcji cholesterolu we krwi oraz utrzymaniu prawidłowego stężenia glukozy. Składniki na 4 porcje curry: ¾ szklanki czerwonej soczewicy 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni 1 ½ szklanki bulionu warzywnego lub wody 1 czerwona papryka Szklanka mleczka kokosowego z puszki 1 cebula 2 pomidory ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Przyprawy: czerwona papryka, chilli, imbir, kurkuma, pieprz, sól 200g brązowego ryżu Przygotowanie: Wartość odżywcza w 1 porcji: Kcal: 322 Białko: 12,9 g Tłuszcz: 13,4 g Węglowodany: 45 g Błonnik pokarmowy: 8 g Smacznego! W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną drobno cebulę, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Ponadto nie jest czasochłonna w przygotowaniu – nie trzeba jej moczyć, a gotuje się około 20 minut! Z tej okazji zapraszam do spróbowania rozgrzewającego curry z dyni i czerwonej soczewicy. Dodaj koncentrat, obrane ze skóry i pokrojone pomidory, następnie dopraw danie w zależności od preferencji.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatorniazmian.pl/jesienne-curry-dynia-czerwona-soczewica/