Składniki: Składniki na sos: Wykonanie: Wykonanie sosu: 1 kg ziemniaków4-5 ząbków czosnku1 jako4 łyżki bułki tartej4 łyżki mąki½ łyżeczki sody oczyszczonejsól i pieprz do smakubazylia w proszku do smakuolej do smażenia4 pomidory2 ząbki czosnku3 łyżki oliwysól i pieprz do smaku1 pęczek natki pietruszkiZiemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać mąkę z bułką tartą, jajko, sodę oczyszczoną, przyprawy do smaku i zmiażdżony czosnek. Placki kłaść na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Dusić na małym ogniu około 15 minut, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić do smaku i podawać. Tradycyjnie podawane ze śmietaną, uwielbiane również w towarzystwie gulaszu (tzw. placki ziemniaczane po węgiersku), czy z rybą.