Do dzieła zatem! Składniki - czarny ryż ( może być biały, ale czarny jest spektakularny, ma więcej wartości odżywczych i ma lekko orzechowy smak, a poza tym nie można go rozgotować i o to nam chodzi ) - 4 jaja - kawałek sera Gouda - świeże ogórki - natka pietruszki - puszka tuńczyka w zalewie naturalnej - sól i pieprz do smaku - słodkie pomidory. Kolejna warstwa to ser starty na średnich oczkach oraz jaja starte na dużych oczkach. Następnie natka pietruszki oraz ogórek starty na dużych oczkach, posól i przykryj warstewką sosu tatarskiego. Najlepiej jakby to były pomidorki czereśniowe, ale ja miałam zwykłe Wykonanie zaczynamy od wypłukania i ugotowania ryżu, zgodnie z zaleceniem producent ana opakowaniu. Następnie wylej zalewę naturalną z tuńczyka i wlej około 3 łyżki oleju lnianego tłoczonego na zimno. Jeśli jaja i ryż ugotujecie dzień wcześniej, to przegotowanie tej sałatki zajmie Wam raz-dwa -trzy i ...gotowe! Nawet składniki dajecie na oko i na wyczucie. Ugotuj na twardo i odstaw ,tak ryż jak jaja, do całkowitego wychłodzenia. Choć porcja w salaterce dość spora, to sałatka rozeszła się w jeden wieczór. Na to znów troszkę sosu tatarskiego i ryżu. Sałatka warstwowa z czarnym ryżem i tuńczykiem – prosta, szybka i pyszna!