Bułeczki drożdżowe z jagodami

Ewelina
Ciasta
28.09.2016 20:35
Bułeczki drożdżowe z jagodami

Bułeczki drożdżowe z jagodami i miodowym mascaprone Blueberry and honey masarpone rolls, for English scroll down Bułeczki drożdżowe z jagodami i miodowym mascarpone składniki na ciasto drożdżowe: - 500 g mąki pszennej luksusowej - 7 g drożdży suszonych instant - 200 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka - 2 łyżki cukru - 1 jajko - 50 g roztopionego masła - szczypta soli Mąkę przesiać, dodać sól, cukier oraz drożdże. Take dough into the bowl, cover with a cloth and set aside in the warm place to double size. Deflate dough and roll into a 30x40 cm rectangle. remainign ingredients: - 250 g blueberries - 300 g mascarpone - 2 tablespoons runny honey - 70 g icing sugar - 1 tablespoon milk In the bowl combine mascarpone and honey then spread onto the dough, leaving 1 cm space on all sides. Po tym czasie chwilę zagnieść i rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok. 30-40 cm. pozostałe składniki: - ok 250 g jagód - 300 g mascarpone - 2 łyżki miodu płynnego - 70 g cukru pudru - 1 łyżka mleka Blueberry and honey mascarpone rolls 9 rolls ingreidents for dough: - 500 g all purpose flour - 7 g active dry yeast - 200 ml lukewarm milk - 2 tablespoons sugar - 1 egg - 50 g mleted and cooled butter - pinch of salt Ostatnimi czasy miałam ich dosyć sporo, więc mogłam poszaleć z jagodowymi przepisami i w niedalekiej przyszłości na pewno poznacie moje tegoroczne przepisy na jagody. Uwielbiam wszystkie owoce lata, ale to jagody skradły moje serce, być może przez pierogi z jagodami, które ubóstwiam i nie wyobrażam sobie bez nich lata. Wstawić do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok 1.5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Najlepsze są oczywiście zaraz po upieczeniu, kiedy nadzienie jeszcze parzy usta, ale...tak trudno się im oprzeć, wiec te czerwone usta od ciepłą a fioletowe od jagód można jakoś przeżyć;) Rozwałkowane ciasto wysmarować mascarpone, pozostawiając ok 1 cm z każdej strony. Ale tak właściwie... kiedy pomyślę sobie o ciastach z jagodami, o jagodziankach... Następnie ostrym nożem pokroić na ok 9 bułeczek i wstawić do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Take out from the oven and set aside until cool. In the bowl combine icing sugar and milk to get frosting. Cukier puder utrzeć z mlekiem na lukier i polać bułeczki, podawać. Na ciasto rozsypać jagody i krótszym bokiem zwinąć w roladę. Formę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://iadorecinnamon.blogspot.com/2016/07/bueczki-drozdzowe-z-jagodami-i-miodowym.html