Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli masło i olej do smażenia ½ szklanki cukru truskawki 150 g serka mascarpone Opis naleśniki z truskawkami i mascarpone: Naleśniki z truskawkami i mascarpone – kolejna pyszna odsłona naleśników. Sposób przygotowania: Do wysokiej miski przesiać mąkę, dodaj jajka, łyżkę ostudzonego masła lub olej oraz wodę i mleko. Na patelni rozgrzej kilka kropel oleju (nie za dużo) i usmaż cienkie naleśniki. Naleśniki idealnie pasują jako słodki deser, ale też jako słodki obiad. Naleśniki możemy podawać z bitą śmietaną, świeżymi owocami lub sosem czekoladowym. Gotowe naleśniki smarujemy masa mascarpone i dodajemy kawałki truskawek. Następnie do masy dodajemy serek mascarpone i mieszamy razem.