Kalafior kiszony w słoikach, smaczny i chrupiący. Domowe przetwory.

Nela
Przetwory
25.09.2016 15:52
Kalafior kiszony w słoikach, smaczny i chrupiący. Domowe przetwory.

Do wyprażonych słoików ( u mnie 0.9 litra ) na dno układam po dwa ząbki czosnku, kilka kawałków kopru i wypełniam je bardzo ściśle różyczkami kalafiora, na wierzch dodaję znowu koper i czosnek. Polecam :) Składniki - kalafior - koper ( łodygi i baldaszki ) - czosnek - sól Wykonanie Surowy kalafior dzielę na mniejsze różyczki, koper tnę na mniejsze kawałki,czosnek obieram i dziele na ząbki. Tak przygotowane kiszonki zostawiam w temperaturze pokojowej ok.3-4 dni, jak rozpocznie się proces kiszenia, dokręcam mocno zakrętki i słoje wynoszę w chłodne miejsce. Dla mnie najlepsze są takie kalafiorki właśnie po 4-5 dniach kiszenia, smakują jak małosolne i wyjadamy je prosto ze słoika. W garnku gotuje wodę i na każdy litr wody dodaję 1 okopiastą łyżkę soli. Doskonale nadaje się jako przystawka do obiadu, czy grilla, wykorzystuję go tez jako składnik do różnych surówek i sałatek. Uwagi : Ze średniej wielkości kalafiora wychodzą ok. 3 słoiki po 0.9 litra.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/09/kalafior-kiszony-w-soikach-smaczny-i.html