Bawole oko

Pati
Boże Narodzenie
17.12.2017 14:03
Bawole oko

Kruche ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (u mnie Palma) 100 g cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 4 żółtka opakowanie cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 300 g pokrojonych w kostkę suszonych owoców (u mnie mieszanka owoców suszonych Helio) 100 g orzechów laskowych (u mnie Helio) Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) opakowanie cukru wanilinowego Masa ubijana na parze: 3 jajka 8 łyżek cukru 300 g masła 2 łyżki adwokatu Dodatkowo: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka około 7 łyżek cukru pudru suszona żurawina do ozdoby Na każdym z nich układamy po jednym orzechu laskowym, łyżeczce suszonych owoców i formujemy z nich kuleczki. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka około 15 minutach. Przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy 3 łyżki wody, cukier i dusimy kilka minut. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy tylko do momentu połączenia składników. Kiedy nasza masa będzie już chłodna, w drugiej misce ucieramy do białości masło i dodajemy do niego powoli masę jajeczną cały czas ubijając masę. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum, układamy na garnku miskę i zaczynamy ubijać masę (ja używam miksera na średnich obrotach). Na niej układamy kuleczki z ciemnego ciasta po cztery w każdym rzędzie. Na kruche ciasto z marmoladą nakładamy masę, przykrywamy ją biszkoptem, który smarujemy lurem. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanę i żółtka. Wkładamy je do piekarnika i podpiekamy w 180°C przez około 5-6 minut, aż się zezłoci i lekko podpiecze. Jasną masę będziemy ubijać na parze, więc przygotowania rozpoczynamy od zagotowania wody w garnku. Dodajemy do nich łyżka po łyżce cukier i cukier wanilinowy, dokładnie ucieramy. Bawole oko to przepis stary jak świat 😉 Sposobów na jego przygotowanie jest tak wiele, że ciężko było by je tu wyliczyć. Tak ubitą masę ściągamy z garnka i pozostawiamy do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). Jasnym ciastem wyklejamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (można je również rozwałkować, ale dzięki wyklejaniu nic się nie zmarnuje 😉 ).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/bawole-oko