U mnie w połączeniu z kwaśnymi jeżynami - mniam! Składniki: Składniki: - 1 kg twarogu półtłustego - 5 jajek - 2 szklanki cukru - 2 łyżeczki prawdziwego cukru waniliowego - 3/4 kostki masła (150g) - 3 średnie ugotowane ziemniaki - rodzynki/owoce (u mnie jeżyny) Przygotowanie: Przez maszynkę do mięsa przekręć ser, ugotowane ziemniaki i masło. Z tego powodu chciałabym podzielić się z Wami rodzinnym przepisem na niezawodny sernik z ziemniakami, który jest o niebo lepszy od wszystkich innych i zawsze (!) nam wychodzi. Nie mówię tu o codziennym odpuszczaniu sobie, ale zjedzenie kawałka ciasta raz za jakiś czas raczej nas nie zabije i nie spowoduje, że poszerzymy się tu, czy tam. Żółtka utrzyj z cukrem (narazie z ok. 1,5 szklanki) i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Może trochę, ale ziemniaków w smaku w ogóle nie czuć. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 160C aż się zezłoci (ok. 30 minut). Białka ubij na sztywno z resztą pozostałego cukru (0,5 szklanki). Wylej połowę ciasta, na to połóż umyte owoce lub rodzynki i zalej resztą ciasta. Polub nas także na Facebooku lub zaobserwuj na Instagramie/Google+, będzie nam miło!