Składniki: 4 golonki tylne 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 butelka ciemnego piwa 4 ząbki czosnku łyżka słodkiej papryki łyżka majeranku pół łyżki mielonego kminku pół łyżeczki pieprzu mielonego 10 ziarenek pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól Wykonanie: Golonki myjemy,oczyszczamy z ewentualnych włosów. Po tym czasie golonki układamy w naczyniu żaroodpornym ( moje w sam raz na 4 duże bolonki ), polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 1 godzinę. Wywar z golonką solimy ( ja do mojego dużego garnka dałam dwie łyżki soli, ale golonka po wyjęciu wcale nie była słona, ale gar był na prawdę duży i golonki się w nim nie gniotły ). Przygotowujemy marynatę: w misce lub garnku mieszamy piwo z majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką mieloną, kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą ( odrywamy kawałeczek mięsa i sprawdzamy jego słoność, jeśli jest potrzeba dosalamy ) Odstawiamy na ok 1 godzinę w tym czasie często poruszając naczyniem, aby marynata pokrywała całość mięsa Po tym czasie wyjmujemy z wywaru, studzimy i delikatnie nacinamy skórkę w szachownicę …