Warto przygotować jaglany shake z sezonowymi owocami: do blendera kielichowego wlewamy dwie szklanki mleka, dodajemy kilka dużych, świeżych, wcześniej umytych i osuszonych owoców oraz pięć łyżek ugotowanej kaszy jaglanej, całość miksujemy na jednolity płyn, do smaku możemy dodać również zdrowe zamienniki cukru, które znajdują się w ofercie sklepu wwww.ecoshop.com.pl takie jak ksylitol, cukier trzcinowy lub suszone daktyle. Składniki do budyniu jaglanego z owocami, znalazłam w sklepie ekologicznym www.ecoshop.com.pl Ucieszyłam się, że w ofercie jest kasza jaglana i orzechy włoskie, dobrze znanej i cenionej na rynku marki Bio Planet, której produkty kupowałam już wielokrotnie i z całego serca polecam wszystkim wielbicielom zdrowego odżywania. Bardzo popularny jest pudding jaglany, czyli rodzaj budyniu, z ugotowanej na mleku kaszy, którą cierpliwie miksujemy w blenderze z mlekiem na jednolity, gładki mus. Budyń jaglany z owocami Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżka wiórków kokosowych dodatkowo mleko potrzebne do miksowania puddingu do posypania deseru: 2 łyżeczki garście suszonej żurawiny 2 łyżeczki łuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka wiórków kokosowych Przygotowanie: Kaszy jaglanej nigdy za wiele, dlatego najlepiej zrobić zapas i kupić kilka opakowań, bo można z niej zrobić nie tylko zdrowe budynie, ale także obfite obiady oraz sałatki. Aby zachować jak najwięcej witamin i mikroelementów, najlepiej gotować je w specjalnie do tego przeznaczonym garnku lub garnek z kaszą obwinąć kocem i odłożyć w ciepłe miejsce. Zazwyczaj są bardzo kaloryczne, głównie za sprawą dodawanej śmietany kremówki, w której na 100 gram znajduje się aż 300 kcal, a dodatkowe kalorie to przede wszystkim: cukier, tłuszcz i czekolada. Takie na przykład na bazie kaszy jaglanej, która jest królową wśród kasz. Prażenie kaszy jaglanej, gryczanej i jęczmiennej na suchej patelni, z odrobiną oleju, wydobywa smak. Lody, słodkie kremy, gofry z bitą śmietaną czy ciasta z sezonowymi owocami. Warto zastąpić niezdrowe słodycze porcją suszonych i świeżych owoców, a cukier w wypiekach zamienić na trzcinowy, miód lub syrop klonowy. Te nie tylko stanowią dodatek do potraw z mięsa czy warzyw, ale bogate są w wartościowe składniki odżywcze. To doskonały i tani lek na przeziębienie, a przygotowany z kaszy kleik rozgrzewa nasze ciało. Na stronie sklepu internetowego przy opisie znajdziemy nie tylko informacje, że jest to nowy produkt, ale i propozycje podania. Najstarszą nam znaną kaszą jest kasza jaglana, którą otrzymuje się z ziaren prosa. Wsypujemy ją do garnka, zalewamy 1 szklanką mleka i gotujemy na najmniejszym ogniu, aż wchłonie cały płyn.