Należy dodać tutaj, że mąka gryczana jest zdrowa, więc tym bardziej warto spróbować ;-) SKŁADNIKI - 150 g masła - 100 g cukru trzcinowego - 1 opakowanie cukru waniliowego - 4 jajka - szczypta soli - 80 ml soku śliwkowego - 200 g mąki gryczanej - 50 g mąki pszennej tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 600 g śliwek (u mnie mrożone, waga już bez pestek) WYKONANIE Gotowe ciasto przelać do formy, wyrównać górę, wyłożyć jedna przy drugiej śliwki lekko je wciskając w ciasto i włożyć do piekarnika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, spód formy o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i wsypać przez sitko do masy mokrej, mieszając szpatułką.