MINESTRONE Z PIECZONYM SCHABEM Składniki: 1 mała cebula 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 kalarepa 1/4 świeżej dyni (niewielkiej) 3 pomidory 1 kabaczek (użyłam żółtego) 1/2 małego selera 1 ząbek czosnku puszka czerwonej fasoli 300 g pieczonego schabu 1 łyżka tartego parmezanu garść posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz i sól do smaku ok. 1 litr wody Wykonanie: Minestrone jest lekko słodkawa w smaku, a warzywa są miękkie, więc w trakcie jedzenia nie trzeba zbytnio się trudzić (co bywa skuteczną przeszkodą w przypadku wielu innych dań). Kolor wędlin jest dobrym kluczem na ocenienie ich jakości: im bardziej “brzydki i szarobury, tym większa pewność, że mięso było przygotowane w sposób tradycyjny. Warto też wyrobić sobie nawyk czytania etykiet, choćby tylko po to, by ocenić poziom mięsa w mięsie, bo z tym naprawdę bywa różnie, jeśli chodzi o wędliny. Zapraszam Was na pyszną zupę, która u nas na stole pojawia się często właśnie jesienią, ze względu na dostępność wielu rodzajów świeżych warzyw. Jej niewątpliwym plusem jest to, że mimo ogromnej ilości warzyw w niej zawartych jest bardzo chętnie jedzona przez dzieci. Taki schab jest szary, a nie różowy właśnie dlatego, że przygotowany jest w sposób naturalny. By czas przygotowania zupy skrócić do minimum, można zamiast surowego mięsa użyć dobrej jakości wędliny w kawałku. Jest więc niemal pewne, że chociaż spróbują i wtedy sukces murowany, bo już po pierwszej łyżce będą sięgać po kolejne. Ten niepozorny pomocnik znacznie usprawnia proces krojenia i tym samym czas na przygotowanie np. zupy minestrone zmniejsza się do minimum. Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się nasion ze środka i kroimy w kostkę.