Czarny bez zawiera sporo witaminy C około 60-100 mg / 100 g. Z owoców czarnego bzu można zrobić dżem, konfiturę, marmoladę, galaretkę, nalewkę czy wino. Nie uzyskamy wyrobu bardzo słodkiego, a nawet dość rześki, jednak są i dwie dobre wiadomości: 1. czarny bez sam z siebie jest już słodki, oraz 2. sok jest pyszny i bardzo zdrowy. Co zrobić z odpadkami pozostałymi po zrobieniu soku z czarnego bzu? Nie wyrzucać! Katalog zdrowotnych właściwości i zastosowań czarnego bzu jest szeroki – zaparcia, gorączka, przeziębienie, choroby zakaźne, kaszel, bóle nerwowe, nieżyt oskrzeli i krtani, skąpomocz, zatrucia, choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego, choroby alergiczne, wzmacnia po przebytych chorobach. By powstał dobry ocet, do czarnego bzu należy dodać pożywkę lub połączyć z innymi owocami, np. jabłkami. Janginizacja, czyli duszenie z dodatkiem szczypty soli, sprawia, że z owoców wydobywa się naturalna słodycz. Owoce należy zbierać z niezanieczyszczonych krzewów, czyli rosnących z daleka od ruchliwych ulic. W tym celu przełożyć do słoja, zalać ciepłą wodą z dodatkiem cukru (4 łyżki cukru na 1 litr wody). Przygotowanie soku z czarnego bzu krok po kroku: Szypułkujemy kiście. Zbliża się sezon grypy i przeziębień – czarny bez wzmocni organizm , podniesie odporność i pomoże w walce z chorobą. Sok z owoców uzyskany metodą janginizacji, bez dodatku cukru. Można zrobić ocet z czarnego bzu. Jest wrzesień, są przetwory z czarnego bzu!