Cynamonowe frytki z jabłek

Ewelina
Desery
03.09.2016 9:39
Cynamonowe frytki z jabłek

Udanych wypieków:) Tort jak zupa z makaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g śmietanki kremówki 36% Nadzienie: 100g śmietanki kremówki 36% 100g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 80g owoców jagodowych (maliny, jagody, pokrojone truskawki) Pierogi jak i frytki z jabłek, są bardzo proste i szybie w przygotowaniu, cudownie pachną i długo nie poleżą na talerzu, polecam… Cynamonowe frytki z jabłek z jogurtowym dipem Składniki: 3 duże twarde jabłka 1/3 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru około 1,5 łyżeczki cynamonu 3/4 szklanki naturalnego jogurtu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Kruche pierogi z nutellą i bananem Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały banan 1 łyżka soku z cytryny 100g nutelli 1/2 łyżki mąki kukurydzianej Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Dodatkowo: 250g greckiego jogurtu 2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. Przygotowałam więc cynamonowe frytki z jabłek, z dipem jogurtowo – waniliowym, kruche pierogi z nadzieniem bananowo- czekoladowym oraz tort zupa z kluseczkami :). Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia (ma być ciepła, ale nie gorąca). 11. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Dodać wodę i zagnieść ciasto (jeśli ciasto będzie za suche, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę wody). 2. Banana rozgnieść, dodać nutellę, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą i wymieszać. Z zielonego lukru zrobić kuleczki, z czerwonego plasterki papryczek, z białego i żółtego jajka. 3. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać rękoma. Z powrotem wstawić ciasto do lodówki na około 20 minut. 3. Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3mm. Czekoladowym kremem posmarować wierzch ciasta i wstawić je do lodówki na około 2-3 godziny. 15. Rozwałkować czerwony lukier na grubość około 3-4mm i przykryć nim ciasto (patrz zdjęcie). 4. Ciastka piec w temperaturze 220°C na funkcji góra-dół przez około 14 minut. Z szarego lukru zrobić krawędź łyżki, poczekać, aż wyschnie i wbić ją w tort. Nadzienie: 10. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Do jajecznej masy w 4 partiach dodać mąkę z mlekiem, wymieszać. Wszystkie ozdoby z lukru położyć na wierzchu tortu. 3. Na gorący olej wkładać kawałki jabłek obtoczone w mące kukurydzianej. 2. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół. 14. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwrócić do góry dnem i posmarować je resztą czekoladowego kremu. Z czerwonego lukru zrobić wałeczek i przykleić go wodą lub klejem jadalnym do krawędzie tortu. Z białego lukru zrobić sporo cienkich wałeczków, jak grubszy makaron. Biorę udział w akcji blogerskiej Czas na małe co nieco i tematem przewodnim są desery, które wyglądają jak wytrawne potrawy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.malacukierenka.pl/cynamonowe-frytki-jablek-kruche-pierogi-bananem-nutella-tort-zupa.html