Kanapki zna i kocha każdy z nas. Głównie dlatego, że możemy położyć na nich wszystko co lubimy. Dodatkowo są szybkie i proste w przygotowaniu. Czego chcieć więcej? Głównym składnikiem tradycyjnych kanapek jest jednak pieczywo – bomba węglowodanów. Osoby, które się odchudzają często rezygnują więc z jedzenia kanapek. Niepotrzebnie, ponieważ można je przygotować bez pieczywa! Te przepisy możesz wykorzystać również wtedy, kiedy zabrakło Ci pieczywa albo po prostu masz ochotę na coś pysznego i oryginalnego.
#Duże pieczarki.
Użyj dużych pieczarek zamiast chleba i połóż na nich kurczaka, boczek i guacamole.
#Cukinia.
Cukinia połączona z twarożkiem i szynką to prawdziwa bomba smakowa.
#Pomidory.
Kanapka z mozzarellą, szparagami i rukolą jest niezwykle zdrowa i pyszna.
#Gotowana szynka.
Masz ochotę na tortillę? Zamiast pszennego placka użyj gotowanej szynki. Taka tortilla w towarzystwie cebuli, szpinaku, salami i awokado to prawdziwa uczta dla podniebienia.
#Grillowany bakłażan.
Świetnie nadaje się na zastępcę chleba. Jest pyszny, zdrowy i niskokaloryczny. Naszym faworytek jest kanapka z bakłażana z pomidorem, sałatą, grillowanymi grzybami i mozzarellą.
#Sałata.
Zrób łódeczki z sałaty i włóż do środka awokado, kukurydze, kurczaka, cebulkę i pomidora.
#Jabłko.
Plastry jabłka z masłem orzechowym, słonecznikiem o orzechami włoskimi to idealna przekąską.
#Papryka.
Papryka – bogactwo witaminy C. Użyj jej zamiast chleba do przygotowania zdrowej kanapki z wędlina i awokado.