5 pomysłów na szybki obiad
1. Kurczak w ryżu
Umyć pierś z kurczaka, osuszyć i pokroić w plastry. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką. Zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodać ryż i podsmażyć chwilę. Następnie zalać wodą (objętościowo ma być 2 razy więcej wody niż ryżu), posolić i ugotować. Podgotować brokuły podzielone na różyczki. Dodać do ryżu kurczaka i brokuły.
2. Ziemniaczana patelnia
Ziemniaki, por oraz kiełbasę pokroić w plastry, a paprykę na kawałeczki. Podsmażyć ziemniaki na oleju, następnie dodać kiełbasę, paprykę i por. Smażyć około 5 min, ciągle mieszając. Dodać Ajwar i 3 łyżki wody. Doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.
3. Bitki wołowe
Mięso wołowe (ligawa lub polędwica) opłukać, osuszyć, pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, przyprawić i obsypać mąką. Zrumienić z obu stron. Zetrzeć jabłka na tarce i dodać do bitek z odrobiną ketchupu, wina i mąki zmieszanej z małą ilością zimnej wody. Wymieszać. Doprawić do smaku. Dusić ok. 20 min.
4. Bez mięsa
Podzielić na różyczki kalafior i brokuły. Obrać marchew. Ugotować warzywa, dodać na patelnie z rozgrzanym masłem, doprawić. Na rozgrzanym oleju usmażyć jajka sadzone. Podać z kefirem.
5. Spaghetti bolognese
Podsmażyć cebulę na patelni, dodać doprawione solą i pieprzem mięso mielone wołowo-wieprzowe. Podsmażyć. Dodać pomidory z puszki, czosnek, zioła prowansalskie, ostrą paprykę. Smażyć ok 15 min. Podać z makaronem spaghetti i startym serem.