Składniki: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 1 ½ szklanki cukru 6 jajek 3 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 masło 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szczypta soli Składniki na masę: 2 gorzkie czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki mąki zwykłej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ litra mleka 1/3 szklanki mleka 2 gorzkie czekolady 2 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki mąki zwykłej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ litra mleka 1/3 szklanki mleka 1 masło 3 żółtka 1 szklanka cukru 3 żółtka 1 szklanka cukru Czekolady rozpuścić w trzech łyżkach wody na bardzo wolnym ogniu, ostudzić i odstawić. Kakao i obie mąki wymieszać w 1/3 szklanki mleka bardzo dokładnie aby nie było grudek. Kakao i obie mąki wymieszać w 1/3 szklanki mleka bardzo dokładnie aby nie było grudek. Wykonanie tortu: Czekolady rozpuścić w trzech łyżkach wody na bardzo wolnym ogniu. Czekolady rozpuścić w trzech łyżkach wody na bardzo wolnym ogniu. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodając kolejno, rozpuszczone czekolady i kakao.