Pełnowartościowy, bezglutenowy CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ - bez mąki, drożdży, zakwasu

Fit
20.08.2016 20:59
Pełnowartościowy, bezglutenowy CHLEB Z KASZY GRYCZANEJ - bez mąki, drożdży, zakwasu

Składniki: 400g kaszy gryczanej niepalonej pół szklanki siemienia lnianego sok z połowy cytryny 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka soli (u mnie himalajska) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/sody 2 łyżeczki suszonych ziół (u mnie mieszanka dalmatyńska) 1 łyżka nasion słonecznika pestki dyni sezam pół szklanki wody Przygotowanie: Kaszę porządnie odcedź i zblenduj ją na gładko razem z siemieniem, sokiem z cytryny, połową szklanki wody, oliwą, solą, proszkiem do pieczenia i ziołami. Za to ten chleb jest dla mnie przepyszny, choć najpierw musiałam się przyzwyczaić do smaku kaszy . A najlepsze, że chlebek robi się głównie z jednego składnika - kaszy. Spotkałam się z wieloma sposobami na przygotowanie go. Ma aminokwasy (lizynę i tryptofan), których nie wytwarza organizm, witaminy z grupy B, potas, krzem, wapń i cynk. Polub nas na Facebooku lub obserwuj na Instagramie / Google+ ...będzie nam bardzo miło! Na dnie rozłóż pestki dyni i na to wylej ciasto. Chleb przechowuj zawinięty w ściereczkę i zjedz w przeciągu 2 dni. To również bogactwo przeciwutleniaczy (flawonoidów), które łapią wolne rodniki i korzystnie wpływają na układ krwionośny i profilaktykę antynowotworową. Chleb z kaszy gryczanej! Gryka uznawana jest za jedną z najcenniejszych roślin uprawnych! I nawet nie uwierzycie, ale za gotowaną kaszą nie przepadam i zwykle jej unikam. Oprócz czasu oczekiwania, chleb robi się dosłownie 10 minut! Polecana jest dla osób z nadciśnieniem, ponieważ go obniża. Dodaj jeszcze nasiona słonecznika i ewentualnie inne, jeśli chcesz (byle nie za dużo). Wskazówki: Najlepiej smakuje przed podaniem podgrzany w piekarniku lub w tosterze. Kaszę gryczaną przełóż na sitko i przepłucz pod bieżącą wodą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ekocozy.blogspot.com/2016/08/penowartosciowy-bezglutenowy-chleb-z.html