Grog

kardamonovy
Przekąski
14.12.2016 10:43
Grog

Smacznego! Składniki: 2 kubki wody 1 kubek ciemnego rumu 2 łyżki cukru 4 goździki 1 łyżka czarnej herbaty 1 kora cynamonu plastry pomarańczy i cytryny (przepis na 3-4 porcje) Wodę zagotowujemy w garnku, wrzucamy herbatę, zaparzamy. Mój grog jest oczywiście podrasowany, tak do końca nie wiem z czego był zrobiony oryginał, może była to mieszanka jedynie rumu i wody. W momencie, gdy robiłam ten trunek, z przyjaciółmi zamarzyła nam się ogromna ilość śniegu, ostry mróz i wielki gar groga do okiełznania. Pamiętajcie, żeby nie podgrzewać za bardzo groga, nie chcecie chyba, żeby alkohol wyparował. Ceremoniał picia grogu, to bardzo stary ceremoniał kultywowany przez stulecia, zwłaszcza we flocie angielskiej. Dopiero na początku lat 70-siątych XX wieku zaprzestano tego zwyczaju (źródło: www.zeglarstwo.waw.pl). Chłopaki najbardziej czekają na przymusowe przydomowe odśnieżanie, z nieograniczoną ilością dolewek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/grog/