Na nadzienie: - 1 1/2 szklanki + 1 łyżka mleka kokosowego - 1 łyżka kawy - 2 łyżki cukru - szczypta soli - 1 łyżka skrobi kukurydzianej - 100 g gorzkiej czekolady Do dekoracji: - 3/4 szklanki śmietanki 30% - 2 łyżki cukru - 1/2 łyżeczki esencji kokosowej (można przygotować ją samemu, zalewając wodę i miąższ 1 kokosa setką wódki i odstawiając na tydzień) - prażone płatki kokosowe - syrop czekoladowy (opcjonalnie) Składniki na formę o średnicy 24 cm: Na ciasto: - 1 szklanka i 5 łyżek mąki pszennej - 4 łyżeczki kawy - 2 łyżki cukru - szczypta soli - 10 łyżek masła - 4-5 łyżek zimnej wody Kawa, czekolada, kokos – to połączenie święci triumfy w formie napoju podawanego w znanych sieciach kawiarni, ale doskonale sprawdzi się też jako dekadencki deser. W miseczce mieszamy skrobię kukurydzianą z łyżką mleka kokosowego. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i przekładamy na ciasto. Pieczemy przez 25 minut, po tym czasie zdejmujemy folię i obciążniki i dopiekamy jeszcze 8-10 minut. Kawowy spód, czekoladowy pudding, kokosowa bita śmietana – ciasto kawowo-kokosowe naprawdę warto wypróbować! Pozostałe mleko, cukier, kawę i sól umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu.