Sushi futomaki z wędzonym łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym

Pati
Obiad
09.08.2016 11:04
Sushi futomaki z wędzonym łososiem, warzywami i serkiem śmietankowym

W zależności od ilości dodatków mamy różne rodzaje między innymi: Hosomaki – czyli cienkie rolki z tylko jednym składnikiem Futomaki – czyli grubsze rolki, które zawieją większą ilość składników (najcześciej 4). 2 rolki Składniki: około 120 g ryżu do sushi 2 arkusze nori 100 g wędzonego łososia zielony ogórek papryka czerwona awokado serek śmietankowy Po przepłukaniu pozostawiamy go w misce, zalewamy wodą i pozostawiamy na 30 minut. Rolkę kroimy na pół, póżniej te połówki układamy koło siebie i kroimy je na 3 części. Są to rolki, które przygotowujemy zawijając w glony nori ryż wraz z różnymi dodatkami. Po tym czasie wyłączamy palnik i pozostawiamy ryż na 20 minut również pod przykryciem. Po tym czasie możemy go odcedzić, przełożyć do garnka, zalać wodą (wody musi być objętościowo tyle samo co ryżu) i gotować pod przykryciem. Niestety ciężko jest dostać świeżego łososia lub tuńczyka, który można byłoby wykorzystać na surowo do sushi. Ryż zalewamy wodą, mieszamy, odcedzamy i tak około 5 razy (do momentu kiedy woda przy mieszaniu będzie czysta). Układamy obok siebie w jednej lini najpierw paski łososia, później papryki, awokado i ogórka. W miseczce mieszamy ocet, cukier i sól, mieszamy do momentu aż składniki się połączą. Genialnie cały problem w przygotowaniu sushi leży w rybie. W dodatku wiele osób nie przepada za surową rybą, taka wersja będzie dla nich idealna. wasabi Zaprawa do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Do podania: wasabi marynowany imbir sos sojowy Powinno robić się to ostrożnie, drewnianą łyżką, przewracając ziarenka z brzegów do środka miski tak aby ich nie uszkodzić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/dodatki/przystawki/sushi-futomaki-z-wedzonym-lososiem-warzywami-i-serkiem-smietankowym/