Składniki na 1 serniczek stanowiący 2 porcje: 100 g półtłustego twarogu 1 płaska łyżka mąki ryżowej (ok. 10 g) 1 płaska łyżka płatków jaglanych (ok. 10 g) 1/2 banana (ok. 60 g po obraniu ze skórki) 2 jajka rozmiar L 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej cynamon Dodatki: 2 kostki gorzkiej czekolady 70% (ok. 14 g), 200 g borówek/jagód Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pokrojonego w plasterki banana, ponownie rozgnieść. Witamina B2 Witamina B3 45% 4% |Witamina B6||15%| |Witamina B12| 60% *podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe **IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy **IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy Wartość odżywcza* porcji: 256 kcal 17,7 g białka 11,5 g tłuszczów (w tym 4,5 g tłuszczy nasyconych) 23,3 g węglowodanów ogółem 3,2 g błonnika IG** = 44 (niski) Masę wylać na leciutko natłuszczoną dużą patelnię, smażyć pod przykryciem na najmniejszym ogniu, aż zarumieni się spód i będzie to możliwe, żeby serniczek oderwać lekko łopatką od patelni i zsunąć na talerz. SMACZNEGO !! Drugą połowę serniczka śmiało można spakować do pracy/szkoły, wydaję mi się nawet, że na zimno smakuje o wiele lepiej :)