Ocet jabłkowy

Jolanta
Przetwory
03.08.2016 8:59
Ocet jabłkowy

Potrzebujemy 1 kg (skórki jabłek, ogryzki bez ogonków, drobne jabłka), wrzucamy je do słoja, zalewamy 1 litrem przegotowanej, osłodzonej, chłodnej wody wymieszanej z 4 łyżkami cukru bądź miodu, jak kto woli ( na 250 ml wody 1 łyżka cukru lub miodu). Polecam zrobić w domu domowy ocet jabłkowy i to bez większych nakładów finansowych (wystarczą obierki, ogryzki jabłek), gdyż suplementy z jego udziałem nie są znów takie tanie. Nie należy oczywiście pić go w dużych ilościach, gdyż można sobie podrażnić śluzówkę żołądka i doprowadzić do powstania wrzodów, ale w zupełności wystarczą 2-3 łyżeczki rozpuszczone w pół szklanki przegotowanej wody. Ocet jabłkowy gości w mojej kuchni od dawna, przygotowywała go moja babcia, moja mama, przygotowuję też i ja, stosuję go gdyż jest znakomitym dodatkiem do sałatek, surówek i mięsa. Gdy ocet jabłkowy stał się pewnego czasu hitem odchudzania postanowiłam sprawdzić jego właściwości osobiście, fakt zmniejsza łaknienie, przyspiesza przemianę materii, ma też działanie odwadniające. Natomiast jabłka są bardzo tanie, więc lepiej zrobić go samemu, ocet jabłkowy możemy przygotowywać na bieżąco. Po ok. 4 tygodniach gdy zawartość słoja przestanie fermentować i zacznie pachnieć octowo, zlewamy ocet do butelek przez gazę i zakręcamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/napoje/jak-zrobic-ocet-jablkowy/